Helse

Kommentarer på utseendet

Vi har alle fått positive tilbakemeldinger på hvordan vi ser ut, og garantert en og annen negativ kommentar. Men har du tenkt over hva du selv sier til andre om deres utseende? Selv om det er positivt ment, er du sikker på at mottakeren tar det positivt?

Jeg har alltid vært tynn. Da jeg ble født, turte nesten ikke pappa å holde meg, da han var redd for at jeg skulle knekke i to. Og da jeg ble ungdom var jeg klassens høyeste. Jeg kunne spise akkurat hva jeg ville og hvor mye jeg ville, frem til jeg ble 30 år – da endret det seg, men det får kommenteres i et annet innlegg 😉

Kommentarer, slengbemerkninger og kallenavn som pålan, stankelbein, flaggstang, stælken og radmager, etterfulgt av spørsmål om jeg var syk? Spiser du ikke? Nå må du sette deg, for nå kan du ikke bli høyere – ble etterhvert en del av hverdagen. Og selv om jeg prøvde å ta det som et kompliment, se på kommentarene som sjalusi og/eller le av «morsomhetene», gjorde det noe med meg.

Vi lærer tidlig at vi ikke skal gi kallenavn til eller kommentere overvektige. Navn som tjukken, blubben, feita og bolla er ikke pent å si, da det kan såre den det gjelder og anses som mobbing. Men vet du hva? Det samme gjelder den høye og slanke som alltid får høre hvor tynn han/hun er, med spørsmål om man bare spiser spagetti eller om man må bøye seg når man går gjennom døra. Det også er veldig sårende og defineres som mobbing.

Nå er jeg voksen og vet bedre, men slike kommentarer sitter ennå og har formet meg som person. Selv om dette var kommentarer jeg fikk for 10-15 år siden, får jeg fortsatt kommentarer på utseende, bare på helt andre ting.

Bloggeren Joakim Kleven la ut en video på YouTube for snart ett år siden – https://m.youtube.com/watch?v=riCM5z-fF4Y – hvor han forteller om sitt møte med samfunnets behov for å kommentere og sette folk i bås. Dette er en sterk historie, og det er utrolig tøft gjort av han og ikke minst nødvendig å fortelle! For kanskje dette kan være med på å få oss alle til å tenke oss om hvilken stor makt man har ved de ordene man velger å bruke mot andre.

Kveldens oppfordring: gi ett kompliment til 10 forskjellige personer du møter i morgen! 😊💙

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *