Helse

Å føle seg hel med en halv kroppsdel

Da jeg ble operert i februar 2017, fjernet de hele høyre testikkel grunnet kreft. Før operasjonen fikk jeg informasjon om at jeg kunne få operert inn en protese, men at dette ikke var vanlig. Det ville i så fall bli gjort etter endt behandling og ikke under samme operasjon hvor de fjernet svulsten.

Etter operasjonen var det cellegift som stor på planen, og all fokus var på å komme seg gjennom våren – en vår hvor jeg sov mye og var med de aller nærmeste og gjorde det jeg ville og orket. Men i løpet av våren/sommeren begynte jeg å kjenne på følelsen av å mangle noe. Jeg hadde fått fjernet en del av meg på grunn av sykdom, men nå ville jeg ha den tilbake. Jeg begynte å føle meg rar, unaturlig, at en del av meg som mann var borte – jeg ville bli hel.

Jeg sa ifra til kreftlegen på Ullevål som fulgte meg opp, om at jeg ønsket mer informasjon og evt operasjon for testikkelprotese.

Det viste seg da at svært få menn som blir operert for testikkelkreft, ønsker å få satt inn protese. Dette gjør at det er lite informasjon å få om hvordan livet med testikkelprotese er, og at utviklingen av selve proteser har stagnert veldig i forhold til andre proteser. Det vil da si at det finnes ikke mange alternativer til testikkelproteser og det gir heller ingen naturlig følelse når de er operert inn.

På tross av vag informasjon og liten utvikling innen proteser, valgte jeg å operere inn en protese i oktober 2017.

De førte 2 månedene etter inngrepet, hadde jeg stikkende smerter i lysken og pungen som kom plutselig. Det begynte med daglig smerter, før det etter hvert roet seg litt ned. Men smertene varte såpass lenge at jeg begynte å angre på at jeg i det hele tatt fikk satt inn protese. Det var ikke verdt smertene, og det så heller ikke så naturlig ut med en «hard» protese på ene siden og en «myk» testikkel på andre.

Men rundt juletider i 2017 begynte smertene å avta og jeg ble mer og mer komfortabel med protesen.

I dag er jeg helt smertefri og jeg er veldig fornøyd med å ha en protese. Man kan både kjenne og se at det ikke er helt naturlig, men den følelsen av å føle seg hel, se så normal ut som mulig, føle meg som en mann, den skal ingen få ta i fra meg igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *