Helse

Kreftfri = Frisk ?

Jeg hadde kreft i 3 dager.
Mandag 6.februar 2017 fikk jeg påvist testikkelkreft gjennom ultralyd.
Torsdag 9.februar 2017 ble jeg operert, hvor svulsten ble fjernet og ingen funn av metastase (spredning).

Mange tenker at så lenge man har blitt kvitt kreften, så er alt bra – da er man frisk igjen. Men slik er det ikke. Selv med en krefttype som er sett på som den beste en mann kan få, som har god respons på behandling og veldig gode prognoser, kan det være mange utfordringer i ettertid.

Selv gikk jeg til psykolog i 10 måneder etter endt behandling for kreft. Grunnen til det var min utfordring med å håndtere det å miste kontrollen over egen kropp og godta at jeg hadde en kreftdiagnose i en alder av 32 år. Psykisk helse er et veldig viktig moment innen kreftomsorgen, og dessverre et moment mange glemmer av.

Testiklene produserer det mannlige kjønnshormonet Testosteron, og ved sykdom hvor en testikkel må opereres ut, vil det påvirke testosteron-produksjonen i kroppen. Symptomer på lavt testosteron-nivå, er:
– Sliten, mangel på overskudd
– Mindre sex-lyst
– Mindre muskelmasse

Selv merket jeg det veldig på kroppen at jeg var sliten. Uansett hvor mye jeg sov, ble jeg aldri uthvilt. Humøret ble derfor også dårligere, og sex-lysten ble betraktelig mindre.
For å behandle dette, har man to muligheter: gel eller sprøyter.
Gel – smøre inn overkroppen hver dag og lufttørke.
Sprøyter – jevnlig injeksjoner i hoften

Den behandlingen jeg nå mottar for lavt testosteron-nivå, er sprøyte hver tiende uke. Den holder humøret mitt oppe, jeg har overskudd til å komme meg gjennom hverdagen med jobb og fritidsaktiviteter, og den har økt sex-lysten til det normale igjen.
Kjempefin behandling, men en behandling jeg er avhengig av resten av livet, og som alltid vil minne meg på hva jeg har vært gjennom.

De først 2 årene etter behandling er da det er størst fare for tilbakefall. Så jeg har de 2 siste årene gått til kontroll på Ullevål Sykehus hver tredje måned. Nå videre i 8 år fremover, har jeg kontroll hver sjette måned.

I tillegg må jeg selv kjenne etter nye kuler i den friske testikkelen. Kort tid etter operasjonen hvor de fjernet svulsten/høyre testikkel, dukket det opp en kul på den friske testikkelen. Jeg ble sendt rett til ultralyd, og fikk konstatert at det bare var en ufarlig vanncyste som kan komme og gå. Men hver gang jeg oppdager en ny kul, må jeg til undersøkelse, i tilfelle det skulle være tilbakefall.

Kuler kan dukke opp også andre steder på kroppen. Ubalanse i hormonsystemet påvirker også brystkjertlene, som menn også har! Det vil si at faren for brystkreft øker.
For 1 måned siden oppdaget jeg en kul ved venstre brystvorte, og jeg ble sendt rett til Hamar på mammografi. Det viste seg å være ufarlig, men jeg må inn til kontroll/sjekk ved hver kul som dukker opp. Nok en ting å forholde seg til som knyttes direkte til tidligere kreftsykdom.

Poenget mitt med dette innlegget er ikke å få frem alt jeg går gjennom, men et ønske om å formidle at en kreftdiagnose består av så mye mer enn kun selve kreften. Og den dagen man blir kreftfri, er man ikke kvitt alle problemene. Sykdommen vil henge over deg for alltid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *