Helse,  Hverdagsglede

Happy Pride!

Juni er hele verdens Pride-måned – måneden hvor vi feirer kjærligheten! I flere stor-byer verden over er det blitt en fast tradisjon å feire Pride i juni, og for at flere skal få oppleve feiringen verden over, har også juli blitt tatt i bruk!
Selv skal jeg på Pride i Oslo neste helg, og Pride i Stockholm i juli!

Men hva er egentlig Pride?

Pride har 3 hovedpremisser:
– Man skal være stolt av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet
– Seksuell diversitet er et gode
– Seksuell orientering og kjønnsidentitet kan ikke endres bevisst

Det hele startet med at en gruppe homofile, bifile og transkjønnede gjorde opprør etter en politirazzia på en homsebar i New York i 1969. Oppgjøret regnes som oppstarten på den moderne homobevegelsen, og i juni i 1970 ble den første Gay Pride arrangert.
I 1980-årene skjedde det en stor kulturell forandring i markeringen; mer organiserte miljøer tok over og markeringen ble utvidet og holdt i flere byer, og etter hvert verden over.

Hvert år arrangeres Gay Pride i Oslo i slutten av juni. I 2018 satte markeringen ny rekord – om lag 300.000 mennesker trakk ut i gatene for å markere Pride!

Dessverre er det slik fortsatt, at det ikke er lovlig med homofili eller homofile handlinger over hele verden. I over 70 stater er det fortsatt staffbart – man risikerer alt fra fengsel til steining, pisking og dødsdom. Det jobbes aktivt for at disse landene det gjelder, skal fjerne denne delen av lovverket. For bare tre dager siden ble homofili avkriminalisert i Botswana, som Afrikas andre land, etter at Angola avkriminaliserte i januar. Også Bhutan i Asia har nylig avkriminalisert homofili – så verden er i positiv utvikling!

Det er alltid noen som ikke skjønner hvorfor det markeres med eget flagg, parade og festival. Og det er greit det, men husk på en ting:

Pride ble ikke skapt for å feire homofile og transpersoner, men for å markere vår rett til å eksistere uten å bli diskriminert, overfalt, forfulgt, kastet i fengsel og drept.
Så i stedet for å spørre hvorfor ikke heterofile har sitt eget flagg og sin egen feiring; vær glad dere ikke trenger det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *