Hage,  Hverdagsglede

Høstens goder

Da står det oktober på kalenderen og høsten har slått inn for fullt! For mange betyr det innhøsting og klargjøring til en lang vinter – grønnsaker, frukter og bær skal inn i hus, og hjemme hos meg er det intet unntak.

I hagen har vi 3 plommetrær som har vært helt lilla av plommer – kan ikke huske at vi har hatt så mye plommer før! Mye har blitt tatt med på jobb, gitt bort og spist hjemme, men det viktigste har vært å sette likør! Ingenting er som å ta frem hjemmelaget plommelikør i romjulen – med plommer fra egen hage! Så på benken på kjøkkenet står det intet mindre enn 6 glass til lagring – som blir 4-5 liter ferdig likør!

Hjemmelaget plommelikør

Oppskriften er enkel: lag 3-4 snitt i plommene og fyll glasset. Fyll sukker mellom plommene (mindre sukker ved veldig søte plommer, dersom ønskelig). Hell over sprit 40% til glasset er fult. Ha på et tett lokk og vend glasset ca en gang om dagen i 2 måneder. Ta da bort plommene og sil likøren for å bli kvitt restene etter plommene.

For ekstra smak kan man tilsette kanelstang, stjerneanis eller vaniljestang.

Vindruer

For to år siden plantet vi vindruer, som i år hadde mange drueklaser! De måtte vi jo selvfølgelig prøve å bruke til noe – så da var det å finne frem vinblåse og utstyr til å sette vin. Svigermors enkle oppskrift med å blande druer vann og sukker og la dette stå og gjære seg gjennom noen uker, er et nytt og spennende prosjekt for oss i år. Og går alt etter planen, ender vi opp med 14-15 liter hjemmelaget vin!

Hjemmelaget vin på gang.

Det er veldig gøy å kunne benytte seg av frukt og bær fra egen hage! I tillegg bruker vi å ha både tyttebær og blåbær som syltes og brukes til jul, men i år var det ikke et eneste bær å se… Så håper på at det er tilbake neste år.

Har du benyttet deg av egne frukter eller bær fra hagen eller skogen? Har du noen gode tips eller oppskrifter? Tar gjerne imot 😃

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *